VeluweRally 5: Spannende laatste week voor de VeluweRally!

Op onze website staat sinds begin deze maand de waterstand (meetpunt: IJsselkop). gewoon publieke informatie. Ondanks dat we een zeer goed alternatief hebben voor een te lage waterstand, hopen we toch op een voldoende hoge IJssel, zodat iedereen de tocht gewoon vanuit Giesbeek kan varen.

Het bijzondere is dat de grafiek (en het bijbehorende tabelletje natuurlijk ook) gestaag dalende waterstanden aangeeft. Overleg met Rijkswaterstaat en het bekijken van de waterstanden en verwachtingen in Duitsland geven echter goede hoop dat we toch boven de 7,80 m zullen zitten. Nu is de waterstand de laatste weken aan de IJsselkop erg wisselvallig. Met sterke stijgingen en (jawel) sterke dalingen. We konden dus vandaag geen definitief oordeel van Rijkswaterstaat krijgen voor het doorgaan van de 'gewone' tocht.

Maandag a.s. hebben we weer overleg met Rijkswaterstaat. Dan kijken we naar de werkelijkheid en de verwachtingen voor de periode t/m 30 september. Kijk dus svp naar onze website, twitter, facebook, of je mailbox komende maandag (halverwege de middag). Want dan is er het verlossende bericht: NORMALE parcours (Giesbeek-Zutphen-Deventer-Kampen) of LAAGWATERscenario (Giesbeek-Kampen voor de 100km, Deventer-Hattem-Kampen voor 35, resp. 50 km).

Mocht je dat laagwaterverhaal gemist hebben, hierbij wat extra uitleg. Voor het eerst in 34 jaar is in 2011 de VeluweRally afgelast vanwege de te lage waterstand. Dat was geen pesterij van Rijkswaterstaat of zoiets, maar een verantwoorde keuze, om veiligheid van deelnemers op het water te kunnen garanderen. Iedereen beseft wel dat varen eisen stelt aan veiligheid, en dat is voldoende in het nieuws geweest. We blijven die eisen daarom goed volgen. Maar in overleg met Rijkswaterstaat bedachten we wel een alternatieve route voor 35km en 50km als de waterstand weer te laag zou zijn. In dat scenario zouden de 100km-vaarders de gewone tocht varen (Giesbeek-Kampen), en de 35km- en 50km-vaarders vanaf Deventer gaan varen (naar Hattem, resp. Kampen). Resultaat: de VeluweRally kan dus eigenlijk altijd doorgaan!

We willen wel graag je hulp voor onze worsteling met laagwater. Op de website hebben we een enquete gezet www.veluwerally.nl/enquete.php en we zouden het erg op prijs stellen als die door zoveel mogelijk deelnemers wordt ingevuld. Dat mag ook na de Veluwerally, maar liefst daarvoor, dan ben je nog bezig met de reden waarom je ook weer mee zou doen!

O ja, als je de mogelijkheid hebt om op de zaterdag te verschijnen, kom dan zeker de RWS34 bezoeken tussen 3 en 4 uur 's middags. Die vaart rond, en daarmee wil Rijkswaterstaat laten zien hoe goed (of eigenlijk hoe slecht!) een kano te zien is vanuit een binnenvaartschip.